torstai 14. toukokuuta 2009

Viidakosta päivää

Taimisto on ottanut askeleen kohti kesää ja muuttanut maanantaina 11.5. kuistille. Samalla päätin ottaa lukua purkeista ja oikein laskea missä mennään. Kaikkia käänteitä kun ei tännekään muista laittaa ylös. Saatikka että itse muistaisin.. just pari päivää sitten tarkistin että kylvinkö ollenkaan pelargoneja siemenestä vai oliko nuo kaikki taimet pistokkaita. Onneksi siitäkin on täällä merkintä että Appleblossomeitahan ne!
Nuppuja purkit pullollaan mutta lobelia ehti ekana avaamaan kevään ensimmäisen kukkansa. Punaista en ole ennen kokeillutkaan.
Viidakosta siis löytyy:
5 pelargoniaa vanhoista pistokkaina, jotain tavista vaaleanpunaista (?)
4 keijunmekkoa !
8 "appleblossom"-pelargoniaa !
10 persiljaa
7 lobeliaa
6 myskimalvaa
6 palavarakkautta
8 Tamina-tomaattia (luvattu tutuille 4 kpl) !
7 Sungold-kirsikkatomaattia (luvattu tutuille 3 kpl) !
6 petuniaa
6 ruusulisaa
3 paprikaa !
6 kelloköynnostä
6 patjarikkoa
30 samettiruusua, vanhoja pussinjämiä, lajikkeet mitä sattuu
6 peikonkakkaraa !
* 2 ruusupapua
* 10 auringonkukkaa
15 idänunikkoa
* 4 vihreää kesäkurpitsaa
* 3 keltaista kesäkurpitsaa
* 10 valkoista köynnöskrassia
* 10 mustaa pensaskrassia
14 yrtti-iisoa
* = kylvetty parin viimeisen päivän aikana
! = jonottaa koulintaan
Äitienpäivä kuluikin rattoisasti yrttimaata kääntäen. Se onkin pari kesää saanut olla luonnontilassa, vain kasvualustat olen yksivuotisille kevyesti mukannut. Nyt kuorin käytäviltä kerroksen maata pois ja sinne on tarkoitus laitta pari pussillista kuoriketta.
Suurin muutos yrttitarhaan tuli kuitenkin pienestä aidanteesta, jonka askartelin valmiista pajuaidasta. Sahattiin 5 metriä ja metrin korkuinen aita kolmeen osaan eli saatiin 15 metriä 33 cm korkeaa aitaa. Isäntä veisteli puiset tolpat ja kiinnitin niihin aidanpätkät "luonnonmukaisesti" niinellä. Aita ei kestä juurikaan koskettelua ja varsinkin kuopus menee läpi siitä kuin veitsi voista :), mutta hauskan näköinen siitä tuli.
Hieman jäi mitta vajaaksi siten että "takareunaankin" jouduttiin jättämään aukko. Sinne sopisi vaikka jokin pieni patsas yrttimaata vartioimaan, vaikka sellaisista en oikein muuten kauheasti välitäkkään.
Piirsin tuollaisen hahmotelman yrttimaasta, valokuvista on vaikea hahmottaa sen muotoa. Mustalla merkitty monivuotiset yrtit (jännityksellä odotetaan vielä monen elonmerkkejä), punaisella yksivuotiset sekä pari uutta, hankitalistalla olevaa monivuotista köynnöstä sinisellä. Vielä kun jostain saisin pari heinäseivästä portinpieliksi...
Iloa on ollut myös autonperäkärryllisestä "luomua" hevosenkakkaa! Se järjestyi kuulumani luomuruokapiirin kautta ja nyt tätä aarretta olen käännellyt vähän joka penkkiin. Kuinka voikin olla suurta iloa moisesta moskasta!!!
Luomupiiriläisten kanssa on suunniteltu alkukesään perennan- ja taimienvaihtotapaamista, joten purkitin yrttimaalta talteen pari mäkimeiramia.
Äitienpäivään toi iloa ja aurinkoa myös lahjana saamani runkohortensia. (Toivomani multasäkit ja kirsikkapuu jäivät kiinniolleeseen myymälään, mutta saahan ne sieltä toistekkin.) Kiitos mussukoille!
Kukassa ovat parhaillaan pihan paahteisimpien penkkien narsissit ja helmihyasintit. Voi melkein kuulla kuinka ne läähättävät keskipäivän kuumuudessa.
Näitä sanon skilloiksi, vaikkeivat niitä mielestäni ole. Kukinta vetelee viimeisiään, on karannut vuosien mittaan kukkapenkista nurmikolle.
Mallu, kyselit siitä tomaattien mullasta. Siemenet kylvin (kuten kaikki muutkin) Biolanin kylvömultaan. Isompaan astiaan kouliessa sitten kerta kerralla vahvempaa tavaraa, lannoitettua turvetta ja kanankakkaakin jossain vaiheessa purkin pohjamultaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti