perjantai 26. huhtikuuta 2013

Onnellisen puutarhurin sateinen perjantai

Tänään on perjantai, herkkupäivä ja sadepäivä. Saan siis työpäivän jälkeen vetäytyä hyvällä omallatunnolla sohvannurkkaan tämän herkullisen uutuuden kanssa! Minua onni potkaisi Ennenvanhan arpajaisissa ja voitin Johanna Vireahon ja Sari Tammikarin uutuuskirjan Onnellisen puutarhurin vuosi.


Oi mikä herkku puutarhaan hurahtaneelle! Vaikken enää olekkaan aivan aloittelija näissä hommissa, kirjassa tuntuu olevan paljonkin uusia vinkkejä omaan puutarhaan sovellettavaksi. Tunnelmallisten kuvien lisäksi teoksessa on myös käytännöllisiä taulukoita joista voi tarkistaa vaikkapa eri puiden ja kasvien oikeat leikkuuajankohdat tai siementen kylvöajankohdat.


Viime sunnuntaina kylvin paljon erilaisia hyötykasveja esikasvatukseen. Multaan pääsi mm. papuja, jotka sain vihdoin onnistumaan viime kesänä kun ymmärsin auttaa niitä kasvun alkuun esikasvatuksella.
- punainen mangoldi
- pensaspapu
- härkäpapu
- ruukkupapu
- uudenseelannin pinaatti
- erilaisia krasseja
Kellarikerroksen saunassa on sopivan hämärää ja lämmintä siementen muhkeassa mullassa heräillä, nostelen valoon sitä mukaa kun kurkkaavat mullasta. Kasvariin pääsevät heti kun ilmat vielä hieman lämpenevät, todennäköisesti jo ensi viikolla.

Viime sunnuntaina korkattiin myös palatsin kasvarikausi kylvämällä ensimmäiset babypinaatit, salaatit, rukolat, herneenversot ja retiisit stryroxlaatikoihin. Noin 3-4 viikkoa odotellaan vielä ja meillä syödään jo kesän ensimmäiset itsekasvatetut salaatit, nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti